Skandalesag på Frederiksberg: Nu har ombudsmanden henvendt sig

Kilde: Berlingske d.4/12-2019

Citat:
Folketingets Ombudsmand har henvendt sig til Frederiksberg Kommune for at få oplysninger om de mange problemer på familieområdet. Det er »helt naturligt«, mener borgmester. Muligvis indledes en større undersøgelse.
Frederiksberg Kommune anses normalt for at være en af landets mest ressourcestærke og veldrevne kommuner.

Men ikke desto mindre kan kommunen muligvis se frem til at blive undersøgt af Folketingets Ombudsmand i en sag om massiv fejlagtigt sagsbehandling i kommunens familieafdeling.

Eksperter taler allerede om »en kæmpe skandale«, forvaltningens direktør er blevet fyret, og omkring 800 åbne sager om alt fra hjælp til handicappede børn til tvangsfjernelser af børn skal behandles forfra. En rapport fra revisionshuset BDO har konkluderet, at retssikkerhedsloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven og serviceloven ikke overholdes på familieområdet i Frederiksberg Kommune.

Nu har Folketingets Ombudsmand henvendt sig med et brev af 28. november 2019.

Fuldmægtig hos Folketingets Ombudsmand Lene Rybtke bekræfter, at ombudsmanden har henvendt sig til kommunen for at udbede sig dokumenter om sagen.

Ombudsmanden har taget udgangspunkt i de dokumenter, som kommunen selv har lagt ud på hjemmesiden og har desuden bedt om en handleplan og en tidsplan for sagen, oplyser hun.

Jeanette Strauss råber af Frederiksbergs byråd samme dag, som kommunen beslutter at fyre direktøren for børne- og ungeafdelingen. Jeanette Strauss fik i 2014 fjernet sin datter af Frederiksberg Kommune. I maj kendte Frederiksberg tvangsfjernelsen ulovlig og tildelte Frida Strauss en erstatning på 50.000 kr. I de fem år, der er gået, er Jeanettes liv faldet fra hinanden. Hun har i dag to psykiske diagnoser og er på førtidspension.

Folketingets Ombudsmand har endnu ikke taget stilling til, om man vil indlede en egentlig egen-undersøgelse af sagen. Men af brevet fremgår det, at ombudsmanden har udbedt sig dokumenterne »til brug for mine overvejelser om at indlede en undersøgelse af Frederiksberg Kommunes behandling af sager i Familieafdelingen.«